ИТН подкрепя децентрализацията на общинитеДеляна Иванова е народен представител от

...
 ИТН подкрепя децентрализацията на общинитеДеляна Иванова е народен представител от
Коментари Харесай

Деляна Иванова: По-нисък ДДС за храните ще задържи цените

 
Има Такъв Народ поддържа децентрализацията на общините
Деляна Иванова е депутат от Има Такъв Народ в 45 и 46 Народно заседание и член на Комисия по бюджет и финанси в 46 Народно събрание. Преди влизането си в политиката, тя се занимава с корпоративни финанси в действителния бранш. Първите 15-години опит на госпожа Иванова са в банковия бранш, който напуща през 2014. Възходящото й кариерно развиване се дължи на отличните й организационни, лидерски и управнически умения. Деляна Иванова е приключила магистърска степен " Организационно развиване " в СУ " Св Климент Охридски ", бакалавърска степен " Стопанско ръководство " в СУ " Св Климент Охридски ", и Първа британска езикова гимназия в София.
Излязохме с 18 ограничения за стабилизиране на енергийния бранш Може да има обезщетения за скъпия ток и без втора актуализация на бюджета Вярваме в фамилните полезности, предвиждаме поддръжка за развъждането на деца от работещи родители Предлагаме пенсионна промяна, която ще обезпечи почтени старини на хората, споделя Деляна Иванова, финансов специалист на Има Такъв Народ  особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-жо Иванова, като член на бюджетната комисия в 46-ото Народно събрание Вие бяхте един от народните представители на Има Такъв Народ, който най-активно работеха по актуализацията на бюджета. Ще се наложи ли нова смяна на държавните планове след сформирането на 47-ото Народно събрание?

- С актуализацията на бюджет 2021 бяха дадени много благоприятни условия за подкрепяне на бизнеса, потърпевш от пандемията. Ситуацията, която актуализацията не планува, са цените на енергоносителите и подбудените от тях усложнения на бизнеса и производството. Стимулирането, обаче, и ограниченията за компенсиране на високата цена на тока могат да се случат и без актуализация в бюджета. Времето до края на 2021 година следва да бъде употребено за пускане на работа по бюджет 2022, а не за актуализации на бюджет 2021.  Не виждам нито времева опция, нито потребност всъщност за втора актуализация на бюджет 2021.

- Освен заложеното преизчисление на пенсиите, предвиждате ли да предложите и спомагателни бонуси за възрастните хора?

- Чрез актуализацията на бюджет 2021, беше направена и стъпка в посока на трайно възстановяване на приходите на пенсионерите. Одобреното решение за пенсиите е стабилно и подсигурява сигурност и предвидимост. Нашето виждане е, че пенсионната ни система се нуждае от по-всеобхватен обзор и промяна, която да подсигурява на пенсионерите почтени старини, само че и заслужено систематизиране и приход, по отношение на приноса на всеки от тях в системата. Има Такъв Народ в програмата си планува постигане на държавна обезпечена пенсия в размер на действителната прехрана на живот. В допълнение, считаме за нужно, във връзка с 2-ри и 3-ти дирек, да се направи смяна, позволяваща увеличение на доходността им посредством разширение на опциите за вложения на пенсионните фондове.

- Бюджетната процедура за 2022 година трябваше да е почнала през септември. Какви опасности пред страната крие опцията да влезем в новата година без постоянен бюджет?

- Към сегашния миг, бюджетът следва да бъде направен от служебното държавно управление след координиране с всички заинтригувани страни. След осъществяване на изборите и конституиране на парламент, планът за бюджет ще бъде импортиран в Народното събрание за разглеждане, спор и утвърждение. Разбира се, този вид ще отразява вижданията и политиките на служебното държавно управление, които няма сигурност, че съответстват с политиките и целите на бъдещото постоянно държавно управление. Всички разлики, допълнения и корекции, несъмнено, могат да бъдат импортирани от парламентарно показаните партии, дебатирани и гласувани. Процесът включва разглеждане и решения по бюджетите на всички отраслови комисии и несъмнено на Комисия по бюджет и финанси на първо и второ четене. Този развой, даже и в изискванията на ясни ръководещи болшинства е дълъг. С оглед на извънредно късото време до края на 2021 има огромна възможност Закон за бюджета за 2022 година да не бъде признат до края на годината. В тази догадка, страната ще извършва закона, който действаше през 2021 година до приемането на нов закон.

- Очаква ни извънредно тежка зима - жестоки цени на ток и газ, галопиращи цени. Какви ограничения планува финансовия екип на Има Такъв Народ, с цел да бъде подсилен бизнесът?

- По всичко проличава, че зимата ще бъде сложна - високи сметки за отопление, възходящи цени на артикули и услуги в новата година и неизбежно увеличени сметки за ток освен за бизнеса, само че и за семействата. Обстановката слага българския жител и бизнес пред доста и сложни задания. Има Такъв Народ счита, че не трябва да се позволява прекъсване на производства и банкрути на компании заради висока себестойност на продукцията вследствие на увеличените цени на енергоносители и неспособност за прехвърлянето на това нарастване в продажната цена на продукта. Компенсации на производствата за високата цена на електрическата енергия би трябвало да бъдат направени, с цел да не бъдат сложени българските производители в неконкурентна позиция по отношение на европейските си съперници. Има Такъв Народ предложи стратегия с 18 ограничения за превъзмогване на рецесията и стабилизиране на българския енергиен пазар.

- Какви са предложенията на Има Такъв Народ за подкрепяне на фамилиите, с цел да се оправят в този сложен интервал?

- Българските семейства ще срещнат голям брой компликации да посрещнат потребностите си, най-много в зимния интервал. Считаме, че посредством опциите за регулация на цените на тока, не трябва да се позволява шоково увеличение на цената на електрическата енергия от януари. В по-дългосрочен проект, политики в посока на създаване на местни ВЕИ за облекчаване на личните потребности на семействата и тласъци в посока енергийна успеваемост са устойчиви решения за подкрепяне.

- Смятате ли, че Данък добавена стойност върху главните храни би трябвало да бъде понижено на 9% и това ще смъкна ли цените на продуктите от първа нужда?

- Има Такъв Народ поддържа всички рационални ограничения, които усъвършенстват качеството на живот на българските жители, водят до правдивост и стопански разцвет. Намаляване на Данък добавена стойност за храни е една от опциите за възстановяване на бизнес средата. Разглеждаме понижаване на ставка на Данък добавена стойност в два аспекта: от една страна ще има ли резултат върху обществото  и от друга, ще бъде ли ощетен бюджетът. От позиция на краен консуматор, понижаване на ставката на Данък добавена стойност за храни ще има резултат на релативно задържане на цените, като понижената Данък добавена стойност ставка отчасти ще компенсира увеличената стойност на първични материали и енергоносители. От позиция на бюджета, имаме учредения да считаме, че държавният бюджет няма да бъде ощетен от по-ниската ставка. Намаляване на Данък добавена стойност на главните хранителни артикули ще докара до значително изсветляване на бизнеса, защото ниският % на косвения налог фрапантно смъква интереса към укриване и заграбване на Данък добавена стойност. Бюджетът няма да пострада, защото понижената ставка ще бъде обезщетена от разширена база за начисляване.

- Чуха се и оферти за понижаване на Данък добавена стойност върху медикаментите. Вашият коментар?

- Разговорът за диференцираната ставка на Данък добавена стойност върху медикаментите не е оригиналност за страната. Министерство на здравеопазването през август излезе със мнение за понижаване на Данък добавена стойност на медикаментите от Позитивния лекарствен лист и обезпечаване на по-голямо количество медикаменти, заплащано с обществени средства. Това е правилно, само че единствено в случай че бюджетът на касата остане неизменен и паралелно с това се понижи приходната част в държавния бюджет със сумата на Данък добавена стойност върху медикаменти. Дебатът при медикаментите е по-сложен и изчерпателен. Намаляване на ставката ще докара, в случай че не до трайно, то най-малко до краткотрайно понижаване на цената на медикаментите за краен консуматор - жители и лечебни заведения. От бюджетна позиция, защото секторът е най-вече на ярко, не се чака бюджетен доход в следствие от изсветляване. В умозаключение, мотивацията за такава мярка би бил само краткотрайния резултат върху цените, само че за сметка на по-ниска приходна част на бюджета.

- В програмата на Има Такъв Народ е заложено въвеждането на необлагаем най-малко и фамилно подоходно облагане. Ще го предложите ли в новото Народно заседание?

- Има Такъв Народ предлага въвеждане на необлагаем най-малко при облагане на приходите на физическите лица, въвеждане на фамилно подоходно облагане, и нарастване на данъчното облекчение на обезпечени родители за дете до 18 година Ние имаме вяра в фамилните полезности и поддържаме развъждането на деца от работещи (осигурени) родители. Въвеждането на необлагаем най-малко за физическите лица цели да подкрепи най-ниско платената част от обществото и по този начин да понижи обществените неравенства. В идващото Народно събрание ще внесем оферти със съответните законови промени, с цел да стартираме процеса и дебатите по тези точки от нашата стратегия. Ще работим в посока предложенията ни да срещнат необятна парламентарна поддръжка.

- Има Такъв Народ даде поръчка за цялостна промяна в регулаторните органи. Какви са предложенията на партията?

- Прегледът на успеваемостта и контрола на финансовите институции разпознава редица неналичия и дефекти, които обуславят нуждата от промени, както на съществуващи практики, по този начин и основаването на нови задоволително ясни механизми, гарантиращи бистрота, успеваемост и неспособност за корупция. Смятаме за нужни законодателни промени за да се подсигурява независимостта на работата на регулаторните органи, както и да се адресират рекомендациите в отчетите за конвергенция на Европейската централна банка.

- Предвиждате ли промени във финансирането на общините, които упорстват за децентрализация?

- Програмата на Има Такъв Народ планува фискална децентрализация във финансирането на общините. Подкрепяме преотстъпване на част от приходите от корпоративен налог и налог върху приходите на физическите лица в централния бюджет на общините против съответно поети от тях задължения за планове и промени. Финансовият тласък ще насърчи общините да са по-активни в привличането на бизнес на тяхна територия и задържането му. Активната работа и по-големи благоприятни условия по райони ще подкрепят процесите по развиване и възкръсване на обезлюдяващите се общини. Повече бизнес значи и повече: планове за инфраструктура, с цел да се обезпечи съгласуваност на района; планове за обучение, което да приготви фрагменти за бизнеса; развиване на опазване на здравето и обществена инфраструктура за задържане на работещите, раждаемост и разцвет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР